מחקר: צפוי מחסור גלובלי בבירה עקב שינויי אקלים

מחקר: צפוי מחסור גלובלי בבירה עקב שינויי אקלים

הממצאים, שפורסמו בכתב העת Nature Plants, מזהירים כי הבצורת והחום שנעשים חמורים יותר ויותר עלולים לגרום לירידה ניכרת ביכולת לייצר שעורה בעולם, דבר שעלול להשפיע על ההיצע המשמש לייצור בירה.

 

שינויי אקלים חמורים עלולים לגרום למחסור גלובלי באספקת בירה, דבר שבתורו עשוי להביא לירידה דרמטית בצריכה ועלייה במחירי המשקה האלכוהולי הפופולרי ביותר בעולם, כך לפי מחקר אחרון בנושא.

 

הממצאים, שפורסמו בכתב העת Nature Plants, מזהירים כי הבצורת והחום שנעשים חמורים יותר ויותר עלולים לגרום לירידה ניכרת ביכולת לייצר שעורה בעולם, דבר שעלול להשפיע על ההיצע המשמש לייצור בירה.

 

בירה היא המשקה האלכוהולי הפופולרי ביותר בעולם, כך אמרו חוקרים מאוניברסיטת מזרח אנגליה (UEA) שבבריטניה. למרות שתדירות הבצורות, חומרתן והחום הקיצוני גברו במידה ניכרת במגוון של תרחישי אקלים עתידיים, פגיעותה של אספקת בירה בסדר גודל עצום מעולם לא הוערכה, הוסיפו החוקרים.

 

בשנים האחרונות, ענף הבירה צרך כ-17% מהייצור העולמי של שעורה, אך נתח זה משתנה באופן דרסטי בין המדינות הגדולות המייצרות בירה, למשל מ-83% בברזיל ל-9% בלבד באוסטרליה.

 

ממצאי המחקר החדש חושפים הפסדי תשואה ממוצעת בטווח שבין 3% ל-17%, בהתאם לחומרת התנאים. עקב כך, צמצום ההיצע העולמי של שעורה עלול להוביל לירידות גדולות באופן יחסי בשעורה המשמשת לייצור בירה.

 

במהלך האירועים האקלימיים החמורים ביותר שצפויים להתרחש בעתיד, תוצאות המחקר שנעשה מצביעות על כך שצריכת הבירה העולמית תרד ב-16%, או לחילופין, ב-29 מיליארד ליטר – כמות השווה בקירוב לצריכת הבירה השנתית בארה"ב – ומחירי הבירה יוכפלו בממוצע. אפילו כשמדובר על אירועים קיצוניים פחות, צריכת הבירה צפויה לרדת ב-4% והמחירים עלולים לעלות ב-15%.

 

עוד מראים הממצאים כי צריכת הבירה הכוללת תפחת יותר עקב שינויי האקלים במדינות שצרכו את כמות הבירה הגדולה ביותר בשנים האחרונות. לדוגמה, נפח הצריכה בסין, שנחשבת היום למדינה בעלת הצריכה הגבוהה ביותר, פוחת יותר מבכל מדינה אחרת ככל שחומרת האירועים הקיצוניים עולה (הירידה החמורה ביותר צפויה לעמוד על כ-4.34 מיליארד ליטר), דיווחו החוקרים.

 

בבריטניה, צריכת הבירה עשויה לצנוח בכ-0.37 מיליארד עד 1.33 מיליארד ליטר, בעוד שהמחיר צפוי להיות כפול, והצריכה בארה"ב עלולה לרדת ב-1.08 מיליארד עד 3.48 מיליארד ליטר, כך לפי החוקרים.

 

"מחקר הולך וגובר החל לשקף לכולנו את השפעות שינויי האקלים על ייצור המזון בעולם, תוך התמקדות בגידולים בסיסיים כמו חיטה, תירס, סויה ואורז", אמר דאבו גואן, פרופסור באוניברסיטת UEA.

 

עם זאת, אם למאמצי ההסתגלות תהיה העדפה לצרכים החיוניים, שינויי האקלים עלולים לערער את הזמינות, היציבות והגישה למוצרי "מותרות" במידה רבה יותר מאשר למזון בסיסי. זהו מצב מורכב למדי, מפני שביטחון התזונה של אנשים חשוב לא פחות מביטחון המזון בהיבטים רבים של החברה.

 

"למרות שמעניקים תשומת לב מסוימת להשפעות הפוטנציאליות של שינויי האקלים על גידולי מותרות כמו יין וקפה, ההשפעות על אספקת הבירה לא הוערכו בקפידה, כאשר ידוע כי אספקה הגונה שלה יכולה לעזור ביציבות הבידור והתקשורת בחברה", אמר גואן. "למרות שההשפעות על אספקת הבירה עשויות להיראות צנועות לעומת השפעות רבות אחרות – כמה מהן מציבות את האנושות בסכנת חיים – של תופעות שינויי האקלים, יש בכל זאת משהו בסיסי בהערכה בין תרבותית של בירה", הוסיף גואן.